Unde ne ingrijim batranii

Unde ne ingrijim batranii

    Internarea in spital se impune in cazul bolilor grave, cand viata varstnicului este in pericol. Avand in vedere situatia sistemului sanitar din Romania, pentru a nu se produce supraaglomerarea spitalelor, internarile de lunga durata sunt mai rare, realizandu-se o triere a bolnavilor in functie de patologie. Prin urmare, internarea in spital este o solutie, dar doar in situatiile critice.

park2_01.
    Internarea intr-un camin care asigura si servicii medicale. O asemenea solutie se impune a fi adoptata pentru ingrijirea varstnicilor cu probleme de sanatate ce necesita supraveghere medicala de specialitate si administrarea de tratament.
    Din pacate, in Romania, caminele de batrani  administrate de institutiile publice nu ofera servicii de calitate, iar cele private costa destul de mult. Un alt inconvenient tine mai mult de mentalitatea noastra: batranii nostri se simt marginalizati total prin internarea lor in azil, iar copiii, cunoscand modul in care vor fi tratati parintii lor, resping de la inceput ideea caminelor de batrani.


 batrani2_400   Ingrijirea la domiciliu este una din solutiile cele mai comode si se poate realiza cu o suma mai mare sau mai mica de bani. Binenteles, acest tip de ingrijire depinde in mare masura de starea de sanatate a varstnicului. Supravegherea varstnicilor si a starii lor de sanatate, asistenta lor, presupun nu doar vizita unui medic, ci si administrarea unor tratamente medicale, controlul tensiunii arteriale, etc. De asemenea, ingrijinea mai presupune si sprijin total sau partial la micile treburi din casa, la activitatile zilnice ori, in cazul unor afectiuni grave, la activitati de ingrijire speciale.
    Din nefericire, nu multi batrani sau copiii lor isi pot permite sa suporte financiar  asemenea servicii de ingrijire. In cazurile fericite, se poate apela fie la o societate care acorda ingrijiri la domiciliu contra cost, fie la un ingrijitor particular caruia i se poate plati un salariu ori, in ultima instanta, la un asistent social desemnat si platit de primarie.