Azilul de batrani - centrul si caminul seniorilor

Azilul de batrani - centrul si caminul seniorilor

 Centru batrani  Ideea de azil pentru batrani ii sperie atat pe parintii nostri, cat si pe noi, insa astazi, caminele de batrani si-au schimbat complet infatisarea si din ce in ce mai multi seniori propun familiei sa opteze pentru un astfel de serviciu cand vine vorba de ingrijirea lor.

   Acest lucru se datoreaza faptului ca multi tineri sunt plecati in strainatate sau au un loc de munca ce nu le permite sa-si viziteze parintii ori bunicii trecuti de o anumita varsta. Singuratatea ii impinge pe batrani sa-si doreasca sa locuiasca intr-un camin pentru varstnici in cadrul caruia pot sa socializeze cu alte persoane aflate intr-o situatie comuna. Acesta este si motovul pentru care ingrijiriea la domiciliu nu este atat de cautata, iar seniorii prefera sa isi petreaca caruntetea intr-un colectiv.

   Daca va aflati in situatia in care sunteti nevoiti sa cautati un azi de batrani pentru o persoana draga, este de la sine intelese ca doriti ca acest loc sa fie unul potrivit si cu standarde inalte de calitatea. Cazarea, mesele, activitatile si ingrijirea reprezinta principalele facilitati la care trebuie sa fiti atenti. In primul rand, pentru a functiona in regim legal, recunoscut, un centru de batrani trebuie sa fie acreditat si sa dispuna de o licenta. Aceasta licenta se obtine doar dupa ce caminul de batrani indeplineste anumite criterii stabilite de un furnizor acreditat si verificate atent de catre Ministerul Muncii si are valabilitatea de 5 ani de la data emiterii. Dupa aceasta perioada, un alt control este efectuat, iar daca totul este in regula, licenta se prelungeste.

Centru batrani

  Stim foarte bine, din propria experienta sau in urma vizionarii numeroaselor stiri, ca una dintre principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a fi acceptata intr-un centru de batrani este situatia materiala; insa aceasta nu este singura clauza. Batranul in cauza trebuie sa se afle in situatia in care, sub nicio forma, nu se poate ingriji singur sau nu dispune de o alta persoana care sa-l ingrijeasca. Daca persoana respectiva are in posesie un certificat de handicap atestat de Comisia de Expertiza a Persoanelor cu Handicap ea va veni la centrul de ingrijire pentru batrani cu o recomandare din partea acestei comisii.

   Bineinteles, asa cum am amintit si mai sus, o conditie esentiala pentru ca un batran sa fie acceptat in cadrul unui azil, o reprezinta statutul material. Persoanele varstnice ingrijite in centrul de batrani datoreaza acestuia o contributie lunara egala cu 60% din valoarea veniturilor proprii. In cazul in care acestia nu reusesc sa acopere integral suma pe care o percepe casa de batrani din acei 60%, restul banilor vor fi achitati de sustinatorii legali ai batranilor. In cazul azilelor private, valoarea baneasca pe care acestea o preteaza este cu mult mai mare decat cea in cazul centrelor pentry batrani de stat. Chiar daca sunt nevoiti sa scoata din buzunar o suma consistenta, multi aleg sa isi duca parintii in casele de batrani private deoarece facilitatile sunt intr-adevar altele.

 Centru batrani  Actele necesare inscrierii intr-un centru de batrani sunt stranse intr-un dosar pe care conducerea il va analiza atent. In cadrul acestui dosar este esential sa se regaseasca o cerere tip din care reiese dorinta de integrare intr-un astfel de loc, o copie dupa certificatul de nastere, una dupa cartea de identitate si, daca este cazul, una dupa certificatul de casatorie (daca unul dintre soti este decedat, in dosar trebuie atasata o copie dupa certificatul de deces), dar si talonul de pensie. Tot la acest dosar se va anexa si setul de analize din care sa reiasa ca persoana in cauza nu sufera de boli infecto-contagioase si recomandarea medicului de familie. O alta componenta a acestui dosar o reprezinta declaratia pe propria raspundere a persoanei din care sa reiasa ca nu are rude care sa o ingrijeasca sau care sa plateasca diferenta de bani pe care am amintit-o in paragraful anterior. In cazul in care batranul care face solicitarea de internare intr-un azil are intretinatori legali, ei trebuie sa declare in fata unui notar motivele pentru care nu se pot ingriji de acesta.

 Centru batrani  Serviciile de care dispun membrii unui camin de batrani sunt cazarea, personalizata in functie de gradul de intimitate pe care si-l doresc, mancarea, la fel de personalizata in functie de preferintele si regimul alimentar pe care seniorul, dupa caz, trebuie sa il respecte, un program de activitati pe care batranii sa il desfasoare in scopul socializarii, al pastrarii bunei dispozitii si al ocupatiei permanente, ingrijirea in regim non-stop si pastrarea unei atmosfere multumitoare cu ajutorul medicilor, al asistentilor, ingrijitorilor si psihologilor pentru a putea vorbi despre un cadru cat mai familial si prietenos.