Ajutorul Umanitar

Ajutorul Umanitar

Ajutorul umanitar este asistenta materiala si logistica oferit in scopuri umanitare, ca raspuns la crizele umanitare inclusiv dezastre naturale si dezastre provocate de om. Obiectivul primar al ajutorului umanitar este de a sala vieti, inlatura suferinta si sa mentina demnitatea umana. Ajutorul umanitar se deosebeste de ajutorul pentru dezvoltare care cauta sa rezolve problemele socioeconomice care pot genera crize.

Ajutorul umanitar se face din donati de la corporatii individuale, guvere, indivizi si alte organizatii. Fondarea si furnizarea ajutoruui umanitar a crescut international, a devenit mai rapid, mai responsiv si mai eficiente in ajutarea urgentelor majore care afecteaza un numar mare de oameni. Numarul total de asociatii umanitare din lume a fost calculat de ALNAP, o retea de agentii care lucreaza in sistemul umanitar la 210800 de asociatii in 2008. Acestea sunt 50% ONG-uri, 25% Crucea Rosie si 25% sistemul UN. Cei care lucreaza in sistemul umanitar a crescut cu 6% pe an in ultimii zece ani.

In ultimii zece ani, comuntatile umanitare au initiat un numar mare de initiative cu ajutorul agentilor pentru a imbunatati contorizarea, calitatea s performanta actiunilor comunitare.

Codul de buna practica in ajutor umanitar este recunoscut international ca instrument de managerizare si ajutor al ajutorului umanitar si a dezvotarii agentiilor care se ocupa cu ele.

Fiind orientat pe oameni ajutorul umanitar se poate aplica si in alte zone: sanatate, siguranta si securitate, invatare, traning si dezvoltare,recrutare si selectie, consultanta si comunicare, ajutor, management si leadership, politici si practici, strategii in resurse umane.

Lucrand cu partenerii sai, supravietuitorii dezastrelor si altii, Parteneriatul International de Ajutor Umanitar incearca sa ofere ajutor prin intermedul agentiilor certificate in menegerizarea calitatii actiunilor umanitare in acord cu standardul HAP. In termeni practici o certificare HAP valabila pe 3 ani inseamna oferirea de ajutor etern cu misiune in asezari, conturi si sisteme de control dand o mai mare transparenta operatiunilor.

Proiectul Sphere a facut o coalitie de asociatii nonguvernametale, avand urmatoarele scopuri: dreptul la viata si demnitate, distinctia intre cobatanti si noncombatanti, princiiul de nonrefulare.